Bangunan Sekolah TERBAKAR !!! (versi Fire Drill)

Saturday, February 20, 2016,5:03 PM | Comment
Hai semua silent readers....
haaa..semalam iffah sibuk bercerita pasal result iffah kan..?? ok hari nie pula iffah mau kongsi ngan korang semua pasal apa yang terjadi kat sekolah iffah hari tu...
nak di mulakan cerita... iffah ngan kawan-kawan tengah khusyuk buat kerja ekonomi yang Puan Azizah suruh kami buat..

wahhh...iffah bukan main EXCITED lagi mau buat keja dia tu sampai kan mau minum air pun rasa macam...buang masa...hahah...
tiba-tiba.....jenggg...jenggg....jenggg......
kami semua terdengar bunyi siren bomba...tapi kami semua buat tak tau jak...
sebab apa ..??

sebab nya bunyi tu macam bukan jua menuju ker arah sekola kami...hahaha....
ok..tak payah risau... kita selamat Puan Azizah kata...
lepas beliau cakap macam tu....panik sudah kawan-kawan yang ada di luar kelas....

dari dalam kelas tu iffah dengar orang jerit..

"Asaapppp...asaapppp...api...ada api dalam kelass"

apa lagi.. kami semua pun menyibuk pergi berkumpul kat tingkap kelas...

tiba-tiba Puan Azizah kata..

"class...tinggalkan semua barang-barang kamu..cepat... keluar dari kelas....cepat semua...."

semua kawan lari keluar..tapi tak panic sangat sebab bangunan yang terbakar tu jauh dari bangunan Pra-U...

iffah sambil lari sambil bawa buku ekonomi....tapi...Puan Azizah tak suruh bawa..dia kata tinggalkan dalam kelas...

yang paling kesian nya ..adik-adik dari kelas pendidikan khas... adik-adik kita yang istimewa...
iffah tengok diorang punya lah panic.... bergegas pergi padang sekolah...

lepas tu nampak lah 2 truck bomba d hujung padang...
then diorang buat lakonan dengan sangat cantik... especially to adik yang berlakon pengsan sebab terhidu asap...

hahaha...

dia punya lakonan..pergghhhh... serius.. tiada senyum pun masa kena angkat sampai dia di baringkan kat depan kami semua...

sampai ada adik-adik aliran perdana tanya...

"dia nie berlakon ka atau betul-betul pengsan"

part tu memang lucu....mungkin best actor ...hahah... 

cuba kamu semua bayangkan...sampai habis demonstrasi memadam api....budak tu tidak bangun lagi....hahaha...

kena lagi cuaca yang redup-redup....angin pun sepoi-sepoi bahasa.... memang best kalau tidur..hahaha...

seriously...adik yang berlakon tu...tertidur..hahaha...sampai uncle-uncle bomba tu cakap...

"kasi bangun lah dia tu"...hahahaha...

amboi dik... kalau mau tidur pun agak-agak lah tempat... sudah lah tengah padang... depan beratus pelajar pula tu...hahaha...

tapi masa tu memang best...biarpun ada rasa takut sikit sebab uncle-uncle bomba tu buat demo bakar TONG GAS....

bukan iffah tak percaya uncle bomba...tapi imaginasi mengatasi kepercayaan...hahaha...sudah lah iffah nie lemah semangat...hahah...

tapi..apapun...memang terbaik semua dari segi pengurusan yang di berikan oleh guru-guru dan pensyarah...taklimat yang tidak membosankan and jelas...demonstrasi yang mantap...memang cool...


CEK-KE-DOT.....beberapa gambar...

1. para pelajar bergegas ke tempat berhimpun yang telah ditetapkan...


2. Anggota bomba yang sedang bertungkus lumus memadamkan api kebakaran..




3.Demonstrasi memadam api menggunakan alat pemadam api yang dilakukan oleh Pengetua SEMEKAR..


4.Ucapan daripada Pengetua SEMEKAR Kudat..


 5. Ucapan daripada Pegawai Jabatan Bomba dan Penyelamat Kudat Sabah..



(gambar) Credit to: SMK Abd Rahim Kudat


Ok lah... sampai sini jak cerita iffah hari nie...hahaha...



Read more ...
Yang Benar : NORTAQIFA ABD SHAIDI | A SABAHAN BLOGGER

Study MAUT dah.

Friday, February 19, 2016,9:38 PM | Comment

Ok hai uollss....
macam yang kamu semua tau iffah busy sikit...almaklum kena study hard tuk STPM penggal nie... stuggle bebb... last year... hahaha...
so iffah tidak dapat sangat mau update apa-apa dalam blog nie...
aloooooo... sedih... hahah...

meh sini dekat-dekat.. iffah mau bisik something....
result stpm penggal 1 sudah keluar ouhh... hummm....as i expected.... keputusan so-so jak...
tidak teruk....tidak begitu memuaskan....
ikut kan hati iffah mau jak sedih menangis sana sini sebab result tu tak cun sangat....
tapi..tapi... dari sudut positif nya...
iffah cuma kena redha...sebab iffah tau belum rezeki iffah lagi mau capai keputusan yang iffah target...

Puan Azizah cakap kat kami...

" kamu tidak payah sedih sangat... saya tidak rasa kecewa sangat dengan keputusan kamu sebab saya nampak depan mata saya yang kamu tu sudah belajar bersungguh-sungguh.. bukan tahap STUDY HARD lagi...tapi dah STUDY MAUT .... nasib baik kamu masih waras...hahah... tahniah kepada kamu semua... jangan kecewa...MikroEkonomi memang susah...tapi saya tetap bangga dengan kamu"
STUDY MAUT

Ya Allah... terharu nya,..even keputusan tidak memuaskan....tersasar jauh.... tapi kata-kata semangat tu kan yang buat iffah semangat sangat tuk penggal seterusnya nie....

takpa lah... UPSR iffah senyum lebar...PMR pun senyum lebar...SPM lagi lebar senyuman sampai telinga....tapi masa STPM senyum ala kadar jak...

Redha... kita sudah rancang itu ini tapi kalau bukan rezeki kita... kita tak dapat jua... Allah sudah tetap kan perkara lain tuk kita....

POSITIVE THINKING YALLSS...

cakap pasal positive thinking....tiba-tiba teringat pula kat kata-kata Pensyarah MUET iffah...

apa dia cakap..??..cam nie...

"kamu sudah berusaha...jadi kamu tidak payah sedih... yang perlu mengulang.. kamu ulang... saya tahu kamu semua bijak... dalam kelas nie tiada yang B0d0h....semua dalam nie bijak...tidak semua orang boleh jejak kaki di Pra-U...kamu tau ka kenapa...?? sebab STPM is the hardest exam di asia...di malaysia,.. so.. be proud of yourself.."

Lagi lah terharu... Sir Amar Singh yang begitu digeruni ...boleh jadi baik hati macam tu...adadaaa....


for this new semester... iffah akan berjuang habis habisan tuk jadi yang terbaik....
huishhhh.. berkobar-kobar....
suka sangat....semangat tu kan macam api yang mau membakar semua....terutamanya subjek Makroekonomi....
wuuuu.. kalau boleh tidak mau lepas kan buku sudah.... hahaha...

hai..la nasibb...

Dah bukan rezeki mau buat macam mana....
sorry sangat sebab result jadi cam tu 


tapi iffah tetap bersyukur...semua kan ujian....so.. senyum tak perlu kata apa-apa...

ALLAHU AKHBAR....


Read more ...
Yang Benar : NORTAQIFA ABD SHAIDI | A SABAHAN BLOGGER

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © . All Right Reserved by NORTAQIFA