#THROWBACK -

Wednesday, October 26, 2016,2:51 PM | Comment
THE NIGHT WHEN WE ALL GOES VINTAGES
Read more ...
Yang Benar : NORTAQIFA ABD SHAIDI | A SABAHAN BLOGGER

So sorry...

Sunday, October 23, 2016,8:55 PM | Comment



fuhhh...fuhhh... syuhhh... labah-labah... banyak nya habuk blog nie.. kesian la... lepas ganti skin terus terbiar...alalalaaaa...

Assalamualaikum wbt..
aihhh... rasa kekok pula bila mau mula balik taip menaip.. bukan tidak biasa menaip...  tapi idea tu melayang-layang bah ... hahaha..
itu yang hilang terus di fikiran tu... mau berfikir pun susah...jangan lah kamu komen kalau post iffah kali nie merapu ...sebab apa yang terlintas kat kepala iffah..itu lah yang iffah taip.. hahah

Bukan iffah tidak mau taip menaip... tapi sejak kebelakangan ni banyak sangat kerja ... iffah start cuti dari dunia blog ni masa bulan 6....

so iffah mau minta maaf...hahah...

selama iffah cuti-cuti blog... ramai tanya iffah.. 

" bila mau post entry..??"

"blog masi ada ka..??napa x update..??"

"kenapa tak aktif suda?"

macam-macam soalan diorang tanya...iffah masa tu ada dua pilihan...which is negative and positive..

on my negative side...ive been thinking on what to say to make em shut their mouth up..who cares... but i just cant...
tapi...tapi..tapi...
diorang tanya sebab diorang kesah kan..??? diorang tanya sebab diorang minat... diorang tanya sebab diorang follow my  blog right..??

yeah.. im not going to make my followers disappointed ,..biar pun iffah memang sudah buat diorang c-e-k-e-w-a... yeah man....
so sorry bout that....jangan kecil hati tau..jangan serik bertapak di blog iffah ...
terutamanya warga SEMEKAR...


banyak benda nie iffah mau post.... banyak benda mau throwback... ...
selama iffah cuti-cuti... banyak benda jadi...
tapi tiada peluang tuk post... nah rayang....

kalau cekgu BM ku nampak ni...habis...habis...tunggang langgang... macam bukan pelajar BM bah... hahaha....

thats all for today.. cewah...[persilakan pitam]...macam public speaking pula...hahaha...



Read more ...
Yang Benar : NORTAQIFA ABD SHAIDI | A SABAHAN BLOGGER

It has been 4 moth actually~~~~

Friday, October 21, 2016,6:54 AM | Comment
Assalamualaikum w.b.t ...

so...
Read more ...
Yang Benar : NORTAQIFA ABD SHAIDI | A SABAHAN BLOGGER

Giveaway Dan Pencarian Bloglist by Jepun Mari

Saturday, August 20, 2016,8:34 PM | 5 Comment
• بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ 

ok... kali nie ifa mau join giveaway nie...sebab kan...ifa BW mana-mana blog... mesti nampak GA by jepun... menarik..hahah.. so join lah..


Tempoh penyertaan 
18 Ogos 2016 - 23 September 2016

So.. ifa list kan syarat-syarat nya...simple...senang dan mudah..hahah

1.Follow blog Jepun...
2.Warganegara Malaysia...
3.Buat tajuk :: Giveaway Dan Pencarian Bloglist by Jepun Mari
4.Publish 

simple kan...??
..jom join ramai-ramai.




Read more ...
Yang Benar : NORTAQIFA ABD SHAIDI | A SABAHAN BLOGGER

Jelajah Pendidikan dan Kemahiran : SESI MOTIVASI by AIZAD JURAIMI

,12:50 PM | Comment

hai semua... harapnya semua sahabat sihat selalu..Inshaallah... Syukur Alhamdulillah, sebab hari ni masih di beri peluang untuk berkongsi sedikit pengetahuan dan pengalaman menarik yang iffah dapat sepanjang program tu diadakan....


PENGENALAN


Motivasi by Aizad Juraimi...
siapa Aizad Juraimi..?? penyanyi ka..?? pemain bola kah..?? atau pensyarah kah..??

pembaca...sekalian.. beliau seorang manusia biasa...hidup macam kita semua... ada kawan...pernah sekolah.. dia tiada MAGIC pun..so..dia insan biasa...
Apa yang membuat kan beliau kelihatan 'HEBAT','AJAIB','MAJU'..

biar iffah cerita sikit....

HEBAT

Dalam ceramah motivasi nya tu beliau mengaku.... dia seorang yang PASSIVE...ulang suara...PASSIVE...
sseperti yang yalls semua tau..passive tu macam pendiam...confidence level dia rendah...macam tu..passive lah...tidak aktif..tapi nakal...

"mengakulah semua nakal"katanya.

so...macam mana beliau boleh jadi seorang yang active .... sebab orang cakap..
"di mana ada kemahuan...disitu ada jalan"
bermulanya penglibatan beliau yang pertama dalam program kesukarelawan..

katanya:

"bessstttt..boleh berkenlan ngan ramai kawan..."

lepas tu..dia ikut lagi program lain..dia pergi ke Kemboja, Pakistan, Syria, Indonesia dan banyak tempat lagi...

HEBAT...dia dulunya seorang yang passive...tapi boleh menjadi ketua traumatic healing...??
tabik toing-toing...


AJAIB

semasa di Syria katanya,.. nyawa beliau hampir melayang apabila seorang tentera Palestin mengacukan heavy-gun tepat kat dadanya...sebab..????
powerbank disangka bom... Allahu Akhbar,.Alhamdulillah.. nyawa beliau masih panjang...
malam pertama beliau di Syria, menangis...dengan keadaan kanak-kanak di sana...keadaan darurat...dan paling beliau highlight kan masa bercerita...beliau sedar bahawa peluangnya hidup di bumi Syria amat tipis...sebab bila-bila masa saja tempat mereka boleh terkena bom...

kami pendengar nie pun terasa sebak mendengar luahannya...

Satu hari, beliau terkena tempias bom...berdarah...sakit...sebak..sedih... mengenang ibunya yang jauh di Malaysia....
Takut rasanya..takut tidak sempat bertemu Bonda yang di cintai...
hanya melalui telefon beliau dapat menyampaikan pesanan kepada Bonda nya...

"KALAU SAYA BALIK RAYA, SAYA BALIK...KALAU SAYA TAK BALIK HALALKAN MAKAN MINUM SAYA... SEDEKAHKAN SEMUA BARANG-BARANG SAYA KEPADA ORANG YANG LEBIH MEMERLUKAN."

bayangkan remuknya hati bonda Aizad Juraimi apabila mendengar kata-kata anak keduanya itu...tapi berkat doa tidak putus-putus.. Alhamdulillah..beliau terselamat...
disana beliau mengenal erti Syukur....


MAJU

orangnya dulu nakal...dugaan hidupnya berat...tapi..sejak beliau bergiat aktif dalam bidang nie..beliau semakin maju..
berkat doa bondanya...doa kawannya...dan doa semua orang yang mengenalinya...beliau telah dinobatkan sebagai:-


  • Tokoh Belia Negeri Selangor 2016
  • Penerima Anugerah Remaja Perdana Rakan Muda Tahap Emas 2014
  • The Duke Of Edinburgh's International Award


selepas apa yang beliau lakukan sehingga hampir mengorbankan nyawa nya sendiri....layaklah beliau mendapat gelaran belia muda yang BERANI.
beliau kini bergerak ke hampir seluruh negara untuk memotivasikan semua belia agar jangan pernah mengalah dalam melakukan sesuatu yang baik.
biar tiada gajinya...percayalah rezeki itu sentiasa ada dimana-mana.

pesananya:-


" walau dimanapun kita...kalau kia mau berjaya...kita mesti BERDOA...kita mesti BERSYUKUR..supaya kita sentiasa ingat..hidup kita nie kadang di atas dan kadang dibawah...doa tu penting..doa lah yang paling mujarab di dunia...beryukur itu wajib...sebab bersyukur lah kita sentiasa rasa hidup kita ini bertuah...kita bernafas pun seharusnya bersyukur sebab masih diberi peluang untuk bertaubat...Macam mana pun ibu ayah kita, hormati mereka..dan akhirnya kita haruslah ada IDOLA untuk dijadikan sumber inspirasi kita....kita mau berjaya macam idola kita, kita buat apa yang dia buat..."-Aizad Juraimi.


Image may contain: one or more people, crowd and indoor


Alhamdulillah...beliau telah meyakinkan ramai orang bahawa kesempitan hidup...kerumitan hidup bukan penghalang...malahan menjadi pendorong kepada kita untuk berjaya....
beliau sendiri tidak pernah terfikir untuk berdiri di atas pentas dan mendapat tepukan gemuruh daripada audience...tapi..atas semangat dan rasa tanggungjawab untuk berkongsi pengalaman ..beliau sahut cabaran itu....


By the way... HAPPY BIRTHDAY KEPADA PUAN ROHAYA BINTI MOHAMMAD IBRAHIM [ Bonda kepada Aizad] serta PUAN HAYATI HASSAN [ Bonda kepada cik Ziera-rakan seperjuangan Aizad]...Semoga panjang umur, dimurahkan rezeki dan sihat selalu...Inshaallah...Amin..


Suasana ketika Aizad Juraimi berada di SEMEKAR



Image may contain: 3 people, people smiling
Ustaz Mustaqim dan Aizad Juraimi


Image may contain: one or more people, crowd and indoor
Beliau berucap dipentas



Image may contain: 7 people, people smiling, sunglasses
Pelajar form 5 SEMEKAR dengan Aizad


Image may contain: 4 people, people smiling, people standing and sunglasses
Pelajar form6 SEMEKAR





dengan tamatnya entry bersiri saya yang ke-3 nie..maka..habis lah sudah cerita pasal Jelajah Pendidikan dan Kemahiran ni..lepas nie entry lain sudah...ok..hihihi..


#SEMEKAR
#1B1K
#MBM
#MBS
#SABAH_MAHIR
#MENGGERAK_BELIA_MALAYSIA



Credit (picture) :
1 Belia 1 Kemahiran
Aizad Juraimi Official

Credit :
SMK Abdul Rahim Kudat
1 Belia 1 Kemahiran
Aizad Juraimi Officiial









Read more ...
Yang Benar : NORTAQIFA ABD SHAIDI | A SABAHAN BLOGGER

Jelajah Pendidikan dan Kemahiran : Manfaat dan Penghargaan

Friday, August 19, 2016,8:25 PM | Comment

imageAssalamualaikum wbtimage


Sepanjang program ini berlangsung, iffah rasa sangat happy sebab program nie sebenarnya membuka minda pelajar... bukti nya..??

.. dapat berkenalan dengan beberapa buah IPTA dan IPTS dan dapat bersemuka secara terus dengan diorang untuk tanya soalan yang berkaitan ..
contohnya:
kali ni iffah berpeluang bertanya soalan pasal ATI college dengan wakilnya, sebab sebelum nie iffah cuma ber e-mail jak dengan ATI college tuk tanya any information... so kemarin...dapat tanya la jua...hihi..

Lepas tu sebarang informasi menarik pasal IPTA dan IPTS yang ada kemarin semua iffah tau.. wahhhhh... rasa bersemangat pula mau sambung belajar... penerangan yang disampaikan oleh wakil-wakil kolej tu pun memang jelas dan berfaedah...

Harap nya jelajah kali ni dapat dimanfaatkan oleh semua sekolah yang terlibat...
Informasi macam nie sangat diperlukan oleh semua calon STPM dan SPM sebab informasi ini berkaitan pelanjutan dan hala tuju pelajar selepas habis exam..

Gallsss....ini peluang keemasan...saya ulang..KEEMASAN...

terima kasih kepada 12 buah sekolah yang terlibat sebab turut menceriakan program kali ni...biarpun majlis ini diadakan dalam keadaan serba sederhana...tapi.. Alhamdulillah sebab semuanya berjalan dengan lancar...





 12 SENARAI SEKOLAH YANG TERLIBAT SECARA LANGSUNG: 

 SMK MATUNGGONG
 SMK PINAWANTAI
SMK KUDAT
SMK KUDAT 2
SMK SIKUATI
SMK SIKUATI 2
SMK ABDUL RAHIM 2
SM LOK YUK
SM ST. PETER
SM PEI TSIN
KOLEJ VOKASIONAL KUDAT
SMK BANGGI


itu baru senarai sekolah...
untuk IPTA dan IPTS, sebanyak 21 atau 22 IPTA atau IPTS telah terlibat dalam program ini...
antaranya ialah :-

KOLEJ TEKNIKAL YAYASAN SABAH (KTYS)
UMS-LINK
UNIVERSITI MALAYSIA SABAH (UMS)
INSTITUSI KEMAHIRAN BELIA NEGARA, KINARUT
INTERNATIONAL UNIVERSITY (UNITAR)
KOLEJ EASTERN
SWEPP COLLEGE
ASIAN TOURISM INSTITUTE (ATI)
ALMACREST COLLEGE
ASIA METROPOLITAN COLLEGE (AMC)
JUST FLO-RIST ENT
GIAT MARA
MAJLIS AMANAH RAKYAT
UNIVERSITY SABAH FOUNDATION, COLLEGE
INSTITUSI PERTANIAN
KOLEJ KOMUNITI, KOTA MARUDU

dan lain-lain...



Suasana Hari Raya Program Jelajah Pendidikan dan Kemahiran SABAH MAHIR


Image may contain: 9 people, people smiling, people standing, crowd and indoor
SABAH MAHIR




Image may contain: 3 people
VIP di atas pentas..santai...


Image may contain: 13 people, crowd and indoor
Pelajar dari sekolah lain


Image may contain: 4 people, people standing
En Azman Linggun dan juga krew RTM..





ini kalilah.. sambil menaip sambil berdebar.. hahhah... bukan berdebar apa pun... tengah tengok badminton nie... wekkk.. Go Malaysia Go...
ok lah.. sesi taip-menaip kali nie sampai disini sja... nanti iffah sambung lagi yaaaa...



#SEMEKAR
#1B1K
#MBM
#MBS
#SABAH_MAHIR
#MENGGERAK_BELIA_MALAYSIA


 BERSAMBUNG...


Credit :- 1 Belia 1 Kemahiran
- SEMEKAR







Read more ...
Yang Benar : NORTAQIFA ABD SHAIDI | A SABAHAN BLOGGER

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © . All Right Reserved by NORTAQIFA