Ciri-ciri muslim yang mantap.??

Tuesday, December 22, 2015,2:30 PM | 3 Comment

ok gaissss and gallsss...
kali nie ifa mau kongsi satu benda nie...
berkaitan dengan peribadi kita... 
org yang baru berhijrah selalu tanya..

"macam mana sya nak jadi seorang yang mantap..??"
"macam mna nak berjaya dalam agama dan pelajaran..??"


suka ifa ingat kan disini...hendak berjaya dalam pelajaran mestilah tahu akan agama...hendak berjaya dalam agama hendaklah luas pengetahuan nya..

tapi kadang-kadang ada yang mengutarakan soalan ini..

'ehh..ifa..kawan sya tak solat..tak ngaji...napa boleh dapat keputusan yang cemerlang.??sya solat..ngaji...tapi keputusan syukur jer lulus"

yesss..soalan itu yang bahaya...dia ragu ngan ketentuan Allah SWT..

pernah dengar ka apa itu ISTIDRAJ??
"istidraj is tak solat..tak buat apa..tapi cemerlang sangat dalam pelajaran..."

dalam hal ini..ifa percaya semua yg terjadi ada hikmahnya..
dia tak perasan ka yang semua itu ujian...biar dya senang sekarang..tapi hasilnya dikemudian hari..??
apa..??
dya tau semua formula fizik..kimia..addmath...
tapi bila kita tanya pasal agama...dya tak tau...so..apa yang jadi..kita kena bersyukur...
kejayaan tidak semestinya bergantung dengan pelajaran yang tinggi....
pelajaran yang tnggi tu cuma membuka jalan untuk kita berjaya...


buktinya..???

*pertama*

ramai kawan sya lulusan MATRIX di Labuan dalam Asasi Science...
sekarang dia dah jadi waiter kat KFC...mana pegi nya addmath ..fizik semua tu..??


*kedua*

Kawan sya tak habis sekolah...dya buka bengkel motorsikal berkuasa tinggi...
dya belajar engineering sendiri..
dya solat tak tinggal..ngaji selalu..dya buka bengkel kecil kecilan...
sekarang ..sehari income dia rm5k...
sebulan kamu rasa..???


Contoh di atas nie sya cuma bagi tunjuk ...supaya kita jangan iri hati dengan orang...bukan sya tak suruh kamu belajar tinggi-tinggi...*jangan salah faham*

#pengajaran nya#

  • jangan ragu dengan takdir ALLAH SWT...
  • Sabar menghadapi dugaan..
  • disebalik ujian semua ada hikmahnya...
  • Jangan pernah bersangka buruk dengan Allah mahupun Makhluk Allah....



Nak Berjaya..??

  • Solat 5 Waktu sehari semalam...
  • Tahajud jangan lupa...
  • baca yasiin di antara waktu maghrib dan isyak...
  • Taat dengan segala suruhan Allah..
  • Taat kepada ibu dan ayah..


Nak Jadi muslim yang Mantap..??

  • Salimul aqidah...(aqidah yang bersih)
  • shahihul ibadah...(ibadah yang benar)
  • Matinul khuluq...(Akhlak yang mantap)
  • Qhadiran ala kasbi...(mampu berdikari)
  • Mutsaqqafal Fikr...(luas pengetahuan)
  • Qawwiyyal Jism...(sihat tubuh badan)
  • Mujahiddul linafsihi...(melawan nafsu)
  • Munazzamum fi syu'unihi...(tersusun urusan)
  • Haaritsun ala waqtihi...(menjaga masa)
  • Nafi un'lighairihi...(bermanfaat untuk orang lain..


In sha allah...
dengan sedikit sebanyak perkongsian sya pada hari ini.
.mampu membuka mata sahabat-sahabat yang baru berhijrah ....seandainya dalam post ifa nie ada salah dan silap...mohon dibetulkan oleh yang lebih arif...sebab ifa pun masih belajar...
segala teguran..nasihat dan pendapat..ifa terima dengan hati yang terbuka...





TERIMA KASIH
Read more ...
Yang Benar : NORTAQIFA ABD SHAIDI | A SABAHAN BLOGGER

Ya hanana...

,11:58 AM | Comment

• بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ •



lama juga ifa cuti kan..??maklum lah..cuti-cuti satu malaysia lah katakan...

setelah lama ifa cuti..kali nie ifa nak share something ...

yg slalu bermanfaat untuk semua...
in shaa allah..


ظَهَرَ الدِّينُ المُؤَيَّد

dzoharoddiinul muayyad

ظَهَرَ الدِّينُ المُؤَيَّد بِظُهُورِالنَّبِى اَحمَد

dzoharoddiinul muayyad bidzhuhuurin nabi ahmad

Telah Hadir agama petunjuk yg kokoh bersama lahirnya Nabi terpuji (Muhammad)

يَا هَنَانَــــــــا بِمُحَمَّد ذَلِكَ الفَضلُ مِنَ الله

ya hana na nabi muhammad dzalikal fadhlu minallah

Betapa beruntungnya kami. Dengan adanya nabi muhammad saw. itulah anugrah termulia dari Allah SWT.


يَا هَنَانَا

ya hana na

Betapa beruntungnya kami
PENJELASAN : Semakin jelas kejayaan agama yang kokoh ini (agama islam) dengan kelahiran nabi Muhammad. Sungguh enaknya jadi ummat nabi Muhammad karena umurnya paling pendek tapi pahalanya paling banyak. karena masuk surga duluan sebelum ummat2 nabi yang lain dan keunggulan2 lain dibanding ummat yang lain. Dalam alquran Allah berfirman قل بفضل الله وبرحمته فبذلك فليفرحوا "katakan wahai Muhammad. dengan anugrah Allah dan dengan Rahmat Allah (Nabi Muhammad. ) maka bergembiralah karena kalian mendapat itu semua"

خُصَّ بِالسَّبعِ المَثَانِى وَحَوى لُطفَ المَعَأنِى
khusho bissab’il matsani wa hawa luthfal ma’ani

Diistimewakan dengan as sab'ul Matsani (surat alfatihah). Dan penghimpun setiap rahasia dalam setiap makna

ما له مَفِى الخَلقِ ثَانِى وَعَلَيهِ اَنزَلَ الله

ma lahu fil kholqi tsani wa a’laihi anzalallah

Tiada ternilai kemuliaannya dan Allah mewahyukannya atas Nabi Muhammad SAW

يَا هَنَانَا
ya hana na
Betapa beruntungnya kami
PENJELASAN : خص با لسبع المثاني Rasulullah di khususkan (diberikan) assab'ul matsani,yaitu 7 ayat yang diulang2 bacaannya. yaitu surat al fatihah yang mana alfatahihah ini. وحوى لطف المعانى
mencakup ma'na2 yang dalam, yang halus, yang hanya bisa di rasakan oleh orang2 yang beriman secara hakiki. ما له فى الخلق ثاني tiada urutan kedua setelah Rasulullah SAW diantara semua makhluq artinya semua makhluq bahkan para nabi dan malaikat tidak dapat mendekati Derajat / maqam Rasulullah SAW karena derajat rasulullah adalah pada derajat yang tertinggi. namun tetap sebagai Makhluq dan Hamba Allah. وعليه انزل الله dan alfatihah yang memiliki ma'na latif ini diturunkan oleh Allah kepada Nabi Muhammad SAW, Beliau nabi kecintaan kita


مِن مَكَّةٍ لَمَّا ظَهَر لِاَجلِهِ انشَقَ القَمَر

min makkatillamma dzohar liajlihin syaqqal qomar

Dari kota Makkah Nabi dilahirkan, Bulanpun dibelahkan atas permintaan Nabi Muhammad SAW

وَافتخَرَت الُ مُضَر بِهِ عَلى كُلِّ الاَنَام

waf takhorot aalu mudhor bihi ala kullil anam

Dan Keturunan kabilah Mudhor (kabilah Nabi Muhammad SAW) dibanggakan seluruh manusia

يَاهَانَانَأya hana na

Betapa beruntungnya kami
PENJELASAN : من مكة لما ظهر
Rasulullah Muhammad SAW lahir di kota makkah, لاجله انشق القمر

وافتخرت ال مضر * به على كل الانام merupakan kebanggaan bagi keturunan mudhor. unggul atas semua manusia dalam segi nasab. nasab Rasulullah ke atas merupakan nasab yang terbaik. nasab ini dijaga oleh Allah dari zina. jadi nenek moyang Rasulullah SAW tidak ada yang berbuat zina.. dengan tujuan menjaga kesucian Rasulullah. ini senada dengan apa yang termaktub dalam maulid addiba'i. وهما لم يلتقيا على سفاح قط artinya: kedua orang tua rasulullah nenek moyang nya tidak tersentuh oleh zina sedikitpun begitu juga dengan nasab Rasulullah ke bawah. yaitu ahlul bait. keturunan rasulullah hingga saat ini. mereka memiliki kebanggan menjadi keturunan rasulullah. namun kebanggan ini bukan untuk kesombongan melainkan untuk dijaga. jangan sampai sebagai keturunan Rasulullah mencoreng nama Rasulullah.


اَطيَبُ النَّاسِ خَلقًا وَاَجَلُّ النَّاسِ خُلُقُا

Atyabunnasi kholqon wa ajallunnasi khuluqon

Baginda adalah Manusia terbaik CiptaanNYA dan teragung akhlaknya

ذِكرُهُ غَربًا وَشَرقًا سَائِرٌ وَالحَمدُ لِله

dzikruhu ghorbaw wa syarqon saa iruw walhamdu lillah

Semua Berdzikir atasnya dari barat dan timur. Segala Pujian bagi Allah

يَاهَنَانَاya hana na
Betapa beruntungnya kami

PENJELASAN : اطيب الناس خلقا manusia yang paling elok rupanya. paling tampan. sehingga sahabat Hasan bin tsabit mengungkapkan dalam syairnya:

وأحسن منك لم تر قط عيني
وأجمل منك لم تلد النساء
خلقت مبرا من كل عيب
كأنك قد خلقت كما تشاء
Wa ahsanu minka lam taraqatu 'ayni
Wa ajmalu minka lam talidin nisau
Khuliqta mubarr'am min kulli aybin
Ka'annaka qad khuliqta kamaa tasyau

My eyes have not seen more beautiful person than you
No women has given birth to a more handsome person than you
You have been created without any weakness and blemish
As if you have been created as you wished to be created
حسان بن ثابت واجل الناس خلقا manusia yang paling agung akhlaq budi pekertinya sehingga Allah SWT menyatakan dalam alquran وانك لعلى خلق عظيم
sungguh engkau Muhammad benar2 memiliki budi pekerti yang agung.
tidaklah satupun dari akhlaq baik di muka bumi ini melainkan bersumber dari baginda Rasulullah Muhammad SAW. ذكره غربا وشرقا * سائر والحمد لله
namanya disebut2 ditimur dan dibarat. segala puji bagi Allah


صَلُّوا عَلى خَيرِ الاَنَام المُصطَفَى بَدرِالتَّمَام
shollu a’la khoiril anami al musthofa badrittamami
bersholawatlah kalian atas sebaik baik manusia yang terpilih bagai bulan purnama

صَلُّوا عَلَيهِ وَسَلِّمُوا يَشفَع لَنَأ يَومَ الزِّحَام

shollu a’laihi wasallimu yasyfa’ lana yaumazzihami
bersholawatlah dan sampaikan salam kalian kepadanya SAW. Semoga kita mendapat syafaatnya dihari kebangkitan 

ya hana na
Betapa beruntungnya kami


PENJELASAN
صلوا على خير الانام * المصطفى بدر التمام bersholawatlah kalian pada manusia terbaik.* yang dipilih oleh Allah yang wajahnya elok bagaikan bulan purnama yang sempurna
صلوا عليه وسلموا * يشفع لنا يوم الرحام bersholawat dan haturkan salam lah kalian pada Beliau SAW. agar kita semua mendapat syafaat dihari kiamat yaitu di hari semua manusia berhimpit2an bersesak2an tiada pertolongan dan naungan kecuali pertolongan Allah dan naungan Allah




Read more ...
Yang Benar : NORTAQIFA ABD SHAIDI | A SABAHAN BLOGGER

Senyap..?

Friday, December 4, 2015,12:29 AM | Comment
assalamulaikum wbt...
 kepada kamu semua yang tertanya tanya tentang keberadaan ifa...
hihihi..ifa mau bagi tau...
yang ifa senyap selama nie bersebab...
sebab nya ifa ada exam...

exam apa..??

STPM...huhuhu..

jadi ifa dah ambil keputusan tuk berhenti sekejap dari dunia blogger nie...
tapi salahnya ifa disini..
ifa tidak inform korang awal-awal....
then mesti korang assume that ifa nie tak aktif kan..

lepas exam abis ari tuuu....ifa mw buka jua lah.. update something new ...
tapi..rasa penat sangat masa exam tu....
then ifa rehat laaa.. xmau buat apa-apa...
pasal tu la blog ifa berhabuk bagai....adusssss....


so.. start from 2morrow....

ifa akan kembali post maca-macam kat dalam blog ifa nie..ok..

assalamualaikum...
Read more ...
Yang Benar : NORTAQIFA ABD SHAIDI | A SABAHAN BLOGGER

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © . All Right Reserved by NORTAQIFA ABD SHAIDI